Frallor, rolls, sämpylät

Frallor, rolls, sämpylät

Frallor, rolls, sämpylät

Frallor, rolls, sämpylät

Frallor, rolls, sämpylät

Turku/Åbo

Turku/Åbo

Jättegoda frallor

Vi äter väldigt mycket rågbröd i Finland och en favorit hos oss precis som hos många andra är Fazers rågbröd. Vi är vår familj tycker om att rosta det och så blir det alltid bråk om vilka det är som bara tagit av ”locket” som är absolut godast. En sådan här påse köper vi nog minst en gång i veckan. Men man vill ju gärna variera lite och även om jag köper bröd både i olika butiker, saluhallen och diverse bagerier så brukar jag till slut ledsna och baka eget. Det är inte så att jag skulle vara någon surdegsfanatiker men bröd som bakas på det brukar i regel bli godast. Ibland vill jag bara ha helt vanliga vetefrallor men ibland vill man ju ha något annat smak i dem också och nu i veckan provade jag det här receptet.

Hembakat bröd blir saftigt och gott, det håller sig inte i en evighet (inga tillsatser, ju) och det lönar sig att sätta en del i frysen. Det här brödet är helt perfekt tillbehör för soppor och dessutom så fungerar det finfint att ta med till diverse utflykter. Mättande och gott, inte alls så där vetebullefluffigt som man skulle tro. Fast nu har det snöat igen och alla gator och stigar är så hala att man kanske inte är så sugen på utflykter överhuvudtaget. Nåväl, jag har massor med olästa böcker och tidningar och dessutom borde jag även fixa förra årets bokföring så det gör inte så mycket att man inte kan gå ut. (Eller ju, man kan gå ut men jag orkar inte bryta ben i år, har gjort tillräckligt med det redan).

50 g jäst
5 dl vatten
12 dl vetemjöl
0,5 dl soltorkade tomater (i olja)
1,5 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk olivolja
+ olivolja till pensling

Smula jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och blanda. Sätt i olivolja och salt. Finhacka de soltorkade tomaterna, tillsätt dem och den parmesanosten. (Här burkar jag variera med oliver, soltorkade tomater och olika sorters ostar). Tillsätt mjölet och knåda tills degen släpper bunkkanten. Låt jäsa i 40 minuter. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord och båda delarna i sex eller sju lika stora bitar. Forma till avlånga frallor och sätt dem på en plåt med bakplåtspapper på. Lät jäsa i ytterligare 20-25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, pensla frallorna med olja och baka dem i ugnen i 20-25 minuter.

Yummy rolls

We eat a lot of rye bread in Finland and a favorite for us, just as for many other families is Fazer’s rye bread. We in our family like to roast it and there is always some fraction about who took off and ate all the ”caps” as they are absolutely the best. We buy this bread quite often, at least once a week. But I do love to vary a little, and even if I buy bread both in different stores, market hall and various bakeries I usually end up fed-up and bake my own. It’s not that I would be no fanatic about sourdough but those breads generally taste the best. Sometimes I still just want to have just ordinary wheat rolls but with a touch of a different and this week I made them with this recipe.

Homemade bread is juicy and good, but it will not stay like that forever (no additives), and it might be a good idea to put some of it in the freezer. This bread is perfect with soups and in addition, it works just fine for picnics and outings well. Filling and good, not at all like those fluffy buns that You can buy in the store. It has snowed again and all streets and paths are so slippery that it might not be so keen on outings at all. Well, I have a ton of unread books and newspapers, and in addition, I should also fix last year’s accounts so it does not matter so much that one can not go out. (Wee, of course one can go out but I do not want break any bones this year, I have done enough of that).

50 g yeast
5 dl water
12 dl flour
0,5 dl of sundried tomatoes (in oil)
1,5 dl of grated Parmesan cheese
1 tsp salt
1 tablespoon sugar
2 tablespoons olive oil
+ olive oil for brushing

Crumble the yeast into a bowl. Pour over the fingerwarm water and mix. Add the olive oil and salt. Finely chop the sundried tomatoes, add them and the Parmesan cheese. (Here one can vary with olives, sun dried tomatoes and different kinds of cheeses). Add the flour and knead until the dough until shiny and smooth. Let rise for 40 minutes. Divide the dough into two pieces on a floured surface and both parts in six or seven pieces. Form into long rolls and place them on a baking sheet with parchment paper on. Let rise for another 20-25 minutes. Preheat the oven to 200 degrees, brush the rolls with oil and bake them in the oven for 20-25 minutes.

Makoisat sämpylät

Suomessa syödään paljon ruisleipää ja meidänkin perheemme suosikkileipä on Fazerin puikulat. Meistä se maistuu parhaalta paahdettuna ja riitaa tulee vain siitä, että kuka on syönyt kaikki kannet, jotka ovat maultaan ehdottomasti niitä parhaita. Ostamme ruispuikulapussin aika usein, useimmiten vähintään kerran viikossa. Haluan kuitenkin vaihtelua, ja vaikka ostan leipää sekä eri kaupoista, kauppahallista ja leipomosta niin lopputulos on se, että kyllästyn ja leivon taas itse. En ole mikään juuritaikinafanaatikko, mutta juureen leivotut leivät maistuvat yleensä parhaalta. Joskus haluan kuitenkin ihan tavallista, vehnäjauhoihin leivottua leipää, mutta haluan niihinkin makua ja silloin käytän yleensä tätä reseptiä.

Kotitekoinen leipä on mehukasta ja hyvää, mutta sei ei säily ikuisuuksia (koska siinä ei ole lisäaineita), joten osa kannattaa laittaa pakastimeen. Tämä leipä on täydellinen lisuke keittojen kanssa ja sitä paitsi se on täydellinen eväsleipä retkelle. Täyttävä ja hyvä leipä eikä ollenkaan sellainen höttöinen vehnäleipä kuin luulisi. Taas on satanut lunta ja kaikki polut ja kadut ovt tass niin liukkaita, että en ole kovin innostunut retkeilemään. No, minulla on aikamoinen kasa lukemattomia kirjoja ja lehtiä, ja viime vuoden kirjanpitokin pitäisi viimeistellä. Ei siis haittaa, että ulos ei ole menemistä. (Tai olisi tietysti, mutta en jaksaisi enää uusia murtuneita luita kun niitä on jo riittävästi).

50 g hiivaa
5 dl vettä
12 dl jauhoja
0,5 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyssä)
1,5 dl raastettua parmesaania
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl oliiviöljyä
+ oliiviöljyä voiteluun

Murenna hiiva kulhoon. Kaada päälle kädenlämpöinen vesi ja sekoita. Lisää oliiviöljy ja suola. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja lisää ne sekä parmesaani. (Laitan yleensä joko oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja erilaisia juustoja tai vaikka kaikkia). Lisää jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhosta. Anna kohota 40 minuuttia. Jaa taikina kahteen palaan jauhotetulle leivinpöydälle ja molemmat osat vielä kuudeksi tai seitsemäksi palaksi. Leivo niistä soikeita sämpylöitä ja laita ne leivinpaperille uunipellille. Anna kohota vielä 20-25 minuuttia. Kuumenna uuni 200 asteeseen, voitele sämpylät oliiviöljyllä ja paista niitä uunissa 20-25 minuuttia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s