Hallonlemonad, raspberry lemonade, vadelmalimonaadi

Hallonlemonad, raspberry lemonade, vadelmalimonaadi

Hallonlemonad, raspberry lemonade, vadelmalimonaadi

Smultron, wild strawberries, metsämansikat

Smultron, wild strawberries, metsämansikat

Smultron, wild strawberries, metsämansikat

Smultron, wild strawberries, metsämansikat

Blåbär, blueberries, mustikat

Blåbär, blueberries, mustikat

Hallonlemonad

Jag gjorde ett försök med att tömma frysen innan den nya bärsäsongen kommer igång. Vi har lagat massor med smoothies och de har behövts då solen aldrig lyser. Den sämsta sommaren någonsin. Jag måste till apoteket och handla en massa D-vitamin om vi ska klara av vintern. Det finns exakt en sommarmånad kvar och jag hyser inte längre några större förhoppningar om att det ska bli bättre. Men underligt nog så har en snabb kontroll i skogen visat att det visst finns både bär och svampar i år. Det ser ut att bli en rekordskörd av blåbär och jag tycker att alla ska ut och plocka så att det inte är så mycket som blir kvar i skogen. Det är skönt att gå i skogen också, för mig så har den alltid haft en lugnande effekt. Idag hade jag sonen med och vi plockade en del blåbär men han tappade ganska snabbt intresset och lekte i skogen istället. Huvudsaken var ändå att vi båda kom ut i naturen trots det urusla vädret.

Jag lagade den här hallonlemonaden av fjolårets hallon för ett tag sedan men har glömt att blogga om den. Imorse exploderade en av flaskorna i kylen och det blev en hel del städning på grund av det. Så om ni nu lagar de här goda, fräscha lemonaden kom då ihåg att dricka den också. Jäsningprocessen stannar ju inte och anledningen till att vi glömde att dricka den är – åter igen – vädret. Man vill ju inte ha något kallt att dricka när man hela tiden är lite frysen. Jag undrar verkligen hur folk som bor i England klarar av det urusla vädret de har året om ? Eller ska det bli så hos oss också, en höst som varar i tolv månader ?

2000 g vatten
200 g frysta hallon
125 g socker
125 g farinsocker
5 g jäst

Koka upp en del av vattnet tillsammans med hallonen. Tillsätt resten av vattnet och sockret. Tillsätt jästen när vätskan har en temperatur på 37-39 grader. Förvara i rumstemperatur ett dygn. Sila och sätt i glasflaskor med en tesked socker i botten. Sätt flaskorna i kylen och njut efter 3-5 dagar.

Raspberry lemonade

I made an attempt to empty the freezer before the new berryseason starts. We have made lots of smoothies and they have been needed as the sun never shines. This is the worst summer ever. I need to go to a pharmacy and buy a lot of vitamin D pills as we are going to have to cope with the winter. There is exactly one summer month left and I have no hope left that it will get better. But oddly enough, a quick check in the forest showed that there are berries and mushrooms even this year. It seems to be a great year for blueberries and I think everyone should go out and pick them so that there is not that much left in the forest as usual. It’s nice to walk in the forest, too, and for me it has always had a calming effect. Today I had our son with me and we picked some blueberries but he lost interest pretty quickly and played in the forest instead. The main thing was the fact that we both came out in the nature despite the disgusting weather.

I made this lemonade of last year’s raspberries a while ago but forgot to blog about it. This morning one of the bottles blew up in the fridge and there was a lot of cleaning to do. So if You are making this good, fresh lemonade, remember to drink it too. The fermentation process does not stop and the reason that we forgot to drink it is – once again – the weather. One does not want to have something cold to drink when one is freezing. I really wonder how people living in England manage the weather they have all year? Or will it be like that for us as well, an autumn that lasts for twelve months?

2000 g water
200 g frozen raspberries
125 g sugar
125 g brown sugar
5 g yeast

Boil some of the water with raspberries. Add the rest of the water and sugar. Add the yeast when the liquid has a temperature of 37-39 degrees. Store at room temperature overnight. Strain and put in glass bottles with a teaspoon of sugar in the bottom. Put the bottles in the fridge and enjoy after 3-5 days.

Vadelmalimonaadi

Yritän tyhjentää pakastinta ennen kuin uusi marjakausi alkaa. Olemme tehneet paljon marjasmoothieita ja ne ovat tänä kesänä tulleet tarpeeseen, kun aurinko ei paista koskaan. Huonoin kesä ikinä. Minun täytyy käydä apteekissa ja ostaa reilusi D-vitamiinia jos aiomme selvitä tulevasta talvesta. Kesäkuukausia on jäljellä tasan yksi enkä enää edes elättele toivoa siitä, että se olisi parempi. Kumma kyllä nopea tarkistuskäynti metsässä osoitti, että marjoja ja sieniä tulee tänäkin vuonna. Mustikkasadosta taitaa tulla ennätysmäinen ja kaikkien kannattaisikin käydä poimimassa niitä ettei koko sato jäää metsään. Metsässä on kiva kävellä ja minun mielestäni se on rauhoittavaa. Tänään olin poikani kanssa poimimassa mustikoita, mutta vähän ajan päästä hän ei enää jaksanu poimia marjoja vaan leikki metsässä. Tärkeintä oli kuitenkin se, että me molemmat lähdimme ulos luontoon surkeasta säästä huolimatta.

Tein tätä vadelmalimonaadia viimevuotisista vadelmista, mutta unohdin blogata siitä. Tänä aamuna yksi pulloista räjähti jääkaappiin ja aiheutti aika paljon lisäsiivousta. Joten jos teette tätä hyvää ja raikasta limonaadia, muistakaa myös juoda se. Käymisprosessi ei pysähdy ja syy siihen, että me unohdimme juoda sen on jälleen kerran sää. Kuka kaipaa kylmää juotavaa kun koko ajan palelee ? Ihmettelen todellakin kuinka ihmiset Englannissa asuvat kestävät tällaista säätä koko vuoden? Vai käyköhän meillekkin niin, että saamme kaksitoista kuukautta pitkän syksyn ?

2000 g vettä
200 g pakastevadelmia
125 g sokeria
125 g fariinisokeria
5 g hiivaa

Keitä vadelmat ja osa vedestä. Lisää loppu vesi ja sokerit. Lisää hiiva, kun nesteen lämpötila on 37-39 astetta. Säilytä huoneenlämmössä yön yli. Siivilöi ja kaada lasipulloihin joissa on teelusikallinen sokeria pohjalla. Laita pullot jääkaappiin ja nauti 3-5 päivän jälkeen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s