Råstekt potatis, fried raw potatoes, raakapaistetut perunat

Råstekt potatis, fried raw potatoes, raakapaistetut perunat

Råstekt potatis, fried raw potatoes, raakapaistetut perunat

Sashimi

Sashimi

Beef tartar

Beef tartar

Purjolök och ost, leek and cheese, purjoa ja juustoa

Purjolök och ost, leek and cheese, purjoa ja juustoa

Taste of Helsinki

Taste of Helsinki

Råstekt potatis

Dagarna går och det blir ingen sommar. Det var varmt i fredags och då kunde vi sitta ute på kvällen. Vi gjorde även ett halvhjärtat försök att ta oss till stranden i lördags men i och med att det blåste så kraftigt så var det kallt på stranden. Vi avslutade försöket med att äta en finsk klassiker ”korvpotatis” som består av pommes frites och korv. Fett, salt och gott. Precis vad man behöver ibland. Igår åkte vi till huvudstaden för att besöka matfestivalen Taste of Helsinki (bilder här och här) och åt en massa goda saker. Allra godast var laxen och efterrätten från Kaskis, en restaurang som ligger i Åbo. Mycket fräscha och fantastiska smaker rakt igenom. Den japanska sashimin fick också klart godkänt. Dessutom åt vi lite mexikanskt, lite mer finsk mat, lite franska efterrätter och en massa annat gott. Det är inträdesavgift till festivalen vilket är en bra sak, då är det bara de som är genuint intresserade som kommer dit.

Jag är kass på att köra i Helsingfors och oftast hamnar jag här men den här gången hittade vi en (dyr) parkering ganska lätt. Vädret var halvkasst på festivalen men när vi åkte till Högholmen så blev ännu sämre. Ett par timmar i ösregnet resulterade i fyra frysna individer men vi hann bli torra under ett besök hos min kusin i närheten. Den här rätten är barnsligt enkel och hur god som helst, mycket godare än när man använder överbliven kokt potatis. Man kan skiva potatisen i tunna skivor, det blir också gott. Råstekt potatis fungerar bra med både kött, kyckling och fisk. Vi åt den med kötfärsbiffar igår kväll.

8 fasta potatisar
2 msk rapsolja
2 msk smör
salt och svartpeppar

Skala och tärna potatisen i små tärningar. Skölj tärningarna i ett durkslag och torka dem med hushållspapper eller hushållsduk. Värm stekpannan och bryns potatisen i smör och rapsolja på hög värme. Sänk värmen och fortsätta steka på medelvärme. Vänd tärningarna försiktigt då och då. Det tar ca 20 minuter innan potatisen är mjuk. Smaka av med salt och svartpeppar. Om du har mer potatis stek då i omgånger, den färdigt stekta potatisen kan du lägga i en ugnsform och in i ugnen i 100 grader medans du steker resten.

Fried raw potatoes

The days pass and no summer is coming. It was quite warm last Friday and we managed to sit and eat outside in the evening. We also made a halfhearted attempt to take us to the beach on Saturday but as it was blowing so hard, it was cold at the beach. We ended the experiment with eating a Finnish classic ”sausage potatoes” consisting of French fries and bites of sausage. Fat, salt and plenty of it. Just what one needs sometimes. Yesterday we went off to the capital to visit the food festival Taste of Helsinki (pictures here and here) and ate a lot of good things. The best was salmon and the dessert from Kaskis, a restaurant located in Turku. Very fresh and fabulous flavors throughout. The Japanese sashimi had also great taste. In addition, we ate some Mexican, some more Finnish fine food, some of the French desserts and a lot of other good things. There is an entrance fee to the festival which is a good thing, only those who are genuinely interested in food wil come.

I hate to drive around in Helsinki and usually I end up here but this time we found an (expensive) parking quite easily. The weather was lousy half of the festival but when we went to Helsinki Zoo it became even worse. A couple of hours in the pouring rain resulted in four freezing individuals but we had time to get dry during a visit to my cousin nearby. This dish is easy to make and how nice any time, much tastier than when using leftover boiled potatoes. You can slice the potatoes into thin slices, it will also be good. Fried potatoes work well with both meat, chicken and fish. We ate them with mince patties last night.

8 firm potatoes
2 tablespoons canola oil
2 tablespoons butter
salt and black pepper

Peel and dice the potatoes into small cubes. Rinse the diced potatoes in a colander and pat them dry them with paper towels. Heat the frying pan and fry the potatoes in butter and canola oil over high heat. Lower the heat and continue to cook on middle heat. Turn the potatoes carefully every now and then. It takes about 20 minutes before the potatoes are soft. Season with salt and black pepper. If you have more potatoes fry, do it in rounds, put the finish fried potatoes in a baking dish and into the oven at 100 degrees while You fry the rest.

Paistettuja raakaperunoita

Päivät kuluvat ja kesää ei tule. Viime perjantaina oli sentään niin lämmintä, että söimme illalla ulkona. Yritimme mennä rannalle lauantaina, mutta koska siellä tuuli niin kovaa niin siellä oli liian kylmää auringonottoon. Päätimme rantakokeilun syömällä suomalaisia klassikoita eli ”makkaraperunoita” johon kuuluu ranskalaiset ja makkara. Paljon rasvaista ja suolaista ruokaa. Juuri sitä mitä joskus tarvitaan. Eilen lähdimme pääkaupunkiin vierailemaan ruokafestivaali Taste of Helsingissä (kuvia täällä ja täällä) ja söimme paljon hyviä ruokia. Parhaimpia olivat turkulaisravintola Kaskiksen lohi ja jälkiruoka. Erittäin raikkaita ja upeita makuja molemmissa. Japanilainen sashimikin oli todella hyvää. Lisäksi söimme meksikolaisia ruokia, lisää kotimiaisia ruokia ja vähän ranskalaisia jälkiruokia ja paljon muuta hyvää. Festivaaleille on pääsymaksu, joka on hyvä asia koska silloin sinne tulevat vain ne, jotka ovat aidosti kiinnostuneita.

Inhoan ajaa Helsingissä autolla koska useimmiten päädyn tänne. Tällä kertaa löysimme kuitenkin (kalliin) pysäköintipaikan melko helposti. Sää oli kurja festivaaleillakein, mutta kun lähdimme Korkeasaareen se huononi entisestään. Pari tuntia kaatosateessa ja neljä henkeä olikin ihan jäässä, mutta ehdimme kuivatella kun kävimme lähistöllä serkkuni luona kylässä. Nämä perunat on helppo tehdä ja ne peittoavat paistetut, keitetyt perunat mennen tullen. Voit viipaloida perunat myös ohuiksi viipaleiksi, sekin on hyvää. Paistetut perunat toimivat hyvin sekä lihan, kanan että kalan kanssa. Me söimme näitä eilen jauhelihapihvien kanssa.

8 kiinteää perunaa
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl voita
suolaa ja mustapippuria

Kuori ja kuutioi perunat pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ne siivilässä ja kuivaa ne talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä. Kuumenna paistinpannu ja ruskista perunoita voissa ja öljyssä kovalla lämmöllä. Laske lämpöä ja jatka paistamista keskilämmöllä. Käännä perunoita aina silloin tällöin. Perunoiden pehmenemiseen menee noin 20 minuuttia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos sinulla on enemmän perunaa, paista ne pienemmissä erissä. Valmiiksi paistetut perunat voi laittaa uunivuokaan ja pitää 100 asteessa ja sillä aikaa kun paista loput perunat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s