Hjortburgare, venison burgers, peurapurilaiset

Hjortburgare, venison burgers, peurapurilaiset

Hjortburgare, venison burgers, peurapurilaiset

Hjortburgare, venison burgers, peurapurilaiset

Hjortburgare, venison burgers, peurapurilaiset

Värmande mat

De senaste dagarna har jag fått bekanta mig med bröllopsindustrin i Finland. Det har uppenbarligen skett någon typ av amerikanisering här också, bröllopet ska tydligen vara ett riktigt spektakel som gärna planeras hur länge som helst i förväg. Jag har i och för sig skrivit om ett mycket trevligare ställe – nämligen detta . Lite roligt att ha bröllop mitt i skogen och här behöver man ju verkligen inte välja bort folk, alla får plats. Och igår så var det så vackert med all snö, nästan som i Lappland.

Man kan gott och väl grilla på vintern också, det är inga problem alls. Dessutom så får man en godare smak än när man steker så det är värt att gräva fram grillen från källaren och ställa fram den. Men de här går nog alldeles utmärkt att steka i en stekpanna också. Det viktigaste är såsen med pepparrot, det blir väldigt mycket sting av den. Servera biffarna med pommesfrites, gott bröd och vanliga, enkla tillbehör som sallad, tomat, saltgurka och ost. Mannerström kan sin viltmat.

Hjortburgare

800 g hjortfärs

1 msk Dijonsenap

8 skivor bacon

salt och svartpeppar

Blanda hjortfärs med Dijonsenap, salt och svartpeppar. Forma färsen till fyra biffar och linda baconskivorna runt om. Stek hjortfärsbiffarna i smör i en stekpanna eller grilla dem för ca 4 minuter på varje sida.

Pepparrotsmajonnäs

1 dl majonnäs

2 rkl nyriven pepparrot

2 rkl chilisås (Felix går bra)

2 rkl bostongurka

salt och svartpeppar

Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Warming food

I have been learning about the wedding industry in Finland for the past few days. There has obviously been some kind of Americanization here too, the weddings are getting quite spectacular and they are to be planned a long time in advance. I visited a really nice church in the forest. It must be fun to have a wedding in the middle of the forest and You really do not opt out people, there is space enough for everybody. And yesterday it was so beautiful with all snow, almost like in Lapland.

One can go on with barbecue in in the winter too, it’s no problem at all. In addition, you get a better taste than when frying so it’s worth digging up the grill from the basement and set it on. But these are just fine to fry in a frying pan too. The most important thing is the sauce with horseradish, there is much power in it. Serve the burgers with French fries, good bread and ordinary, simple accessories such as lettuce, tomato, pickles and cheese. Mannerström knows his wild food.

Venison burgers

800g venison mincemeat

1 tablespoon Dijon mustard

8 slices bacon

salt and black pepper

Mix venison mince with Dijon mustard, salt and black pepper. Shape the mince into four patties and wrap the bacon around. Roast venison patties in butter in a pan or grill them for about 4 minutes on each side.

Mayonnaise with horseradish

1 dl mayonnaise

2 tbsp freshly grated horseradish

2 tbsp chili sauce (Felix is just fine)

2 tbsp Bostongurka *

salt and black pepper

Mix together all ingredients. Season with salt and pepper.

”Boston gherkins” or ”Boston pickle”) is a type of relish with pickled gherkins, red bell pepper and onnion with spice such as mustard seeds. It is so popular in Sweden that it is considered by some to be a generic term:

Lämmittävää ruokaa

Viime päivinä olen perehtynyt suomalaiseen hääteollisuuteen. Ilmeisesti täälläkin on käynnissä jonkinlainen amerikkalaistuminen, häistä tehdään spektaakkeleja, joita suunnitellaan etukäteen ja loputtomiin. Minä kävin hyvin viehättävässä paikassa, nimittäin täällä. Aika hauskaa järjestää häät keskellä metsää ja tänne voi kyllä kutsua kaikki, kaikille on tilaa. Ja eilen siellä oli lumimyrskyn jälkeen todella kaunista, melkein kuin Lapissa.

Talvellakin voi grillata, se ei ole mikään ongelma. Grillatessa lihaan tulee erilainen maku kuin paistaessa joten kannattaa kaivaa se grilli sieltä kellarista ja kokeilla. Nämän pihvit voi toki paistaa myös paistinpannulla, mutta maku on silloin erilainen. Kastikkeen juju on piparjuuri, se antaa hyvän säväyksen tähän ruokaan. Tarjoile pihvien kanssa hyvää leipää ja tavallisia hampurilaisten tykötarpeita kuten ranskalaisia, salaattia, tomaattia, suolakurkkua ja juustoa. Mannerström osaa riistaruokansa.

Peuranlihapurilaiset

800 g peuran jauhelihaa

1 rkl sinappia (Dijon)

8 siivua pekonia

voita paistamiseen

suolaa ja mustapippuria

Sekoita peuran jauheliha, sinappi, suola ja mustapippuri. Muotoile neljäksi hampurilaiseksi ja kääri jokainen pihvi kahteen pekonisiivuun. Paista tai grillaa purilaisia kunnes ne ovat molemmilta puolilta kauniin värisiä, noin neljä minuuttia/puoli.

Piparjuurimajoneesi

1 dl majoneesia

2 rkl vastaraastettua piparjuurta

2 rkl chilikastiketta

2 rkl amerikkalaista kurkkusalaattia

suolaa ja mustapippuria

Sekoita kaikki aineet. Tarjoile purilaiset grillattujen tai paistettujen leipäviipaleiden välissä. Lisäkkeeksi tavallisten hampurilaisten tykötarpeita kuten leipää, ranskalaisia. juustoa, tomaatinsiivuja, salaattia, sipulia, suolakurkkua.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s