Plättkalas, pancake party, lättykestit

Muurikka

Muurikka

Åbo november, Turku in November, Turku marraskuussa

Åbo november, Turku in November, Turku marraskuussa

Plättkalas

I lördags firade man Restaurangens Dag i hela Finland. Matkarnevalen startades i maj 2011 i Helsingfors och har snabbt spridit sig även utomlands. Nu i lördags ordnade man dagen för den femtonde gången och det var över 14 000 pop-up restauranger i 64 länder som deltog. En fantastisk idé men jag måste säga att det kanske inte är så jätteroligt att stå på gatan och sälja mat i novembervädret. Några tappra hade ändå beslutat sig för att delta och vi njöt av bla en indisk, vegetarisk soppa lagad av en engelsman och hans finska fru. Till efterrätt bestämde vi oss för en finsk klassiker, plättar stekta på en Muurikka.

Av någon för mig okänd anledning kallar man plättar för pannkakor i Sverige. Pannkaka lagar man i ugnen, plättar steker man. Och så enkelt är det. Så det heter inget mer än plättar. Eller juu, vill man göra finare franska varianter så ska de heta crêpes eller galettes. Men annars heter de plättar och därmed basta. Här i Åbo har vi världens bästa service, skickar vi sms till min pappa så är plätthögen klar inom en timme. Och så har man olika sorters bär och vispad grädde till.

Plättar

1 l mjölk

4 ägg

2 msk socker

2 tsk salt

5 dl vetemjöl

Vispa ihop alla ingredienser och låt degen svälla ett tag. Stek plättarna i ordentligt med smör, då får du de finaste, frasigaste kanterna.

Thin pancake (or drop scones ?) party

On Saturday we celebrated Restaurant Day in Finland. The food carneval was founded in May 2011 in Helsinki and has rapidly spread abroad. Now on Saturday it was organized for the fifteenth time and there were over 14,000 pop up restaurants in 64 countries participating. A fantastic idea but I must say that it might not be so great to stand on the street and sell food in the November weather. Some brave nevertheless had decided to attend and we enjoyed an Indian, vegetarian soup cooked by an Englishman and his Finnish wife. For dessert, we decided to buy a Finnish classic, pancakes fried on a Muurikka.

For some unknown reason to me these are called pancakes in Sweden. We in Finland only call pancakes made in oven for pancakes. But I guess this is not really drop scones either as we don´t use any self-raising flour in Finland at all. And it is as simple as that. If You want to make finer French versions then they are called crepes or galettes depending on which flour You use. But otherwise we call them for thin pancakes. Here in Turku, we have the world’s best service, we send a text message to my dad and within an hour here is a pile of thin pancakes ready. We eat them with different kinds of berries and whipped cream.

Thin pancakes

1 liter milk

4 eggs

2 tablespoons sugar

2 tsp salt

5 dl flour

Whisk together all ingredients and let the dough swell for a while. Fry thin pancakes in well with butter, You´ll get the finest, crispiest edges.

Lättykestit

Lauantaina vietettiin taas Ravintolapäivää . Ruokakarnevaali järjestettiin ensimmäisen kerran toukokuussa 2011 Helsingissä ja ja se on nopeasti levinnyt myös ulkomaille. Nyt lauantaina ravintolapäivää vietettiin viidennentoista kerran ja mukana oli yli 14000 pop up -ravintolaa 64 maassa. Loistava idea, mutta täytyy sanoa, että ei ehkä ole niin mukavaa seistä ja myydä ruokaa kadulla marraskuisessa säässä. Jotkut rohkeat kuitenkin oli päättäneet osallistua ja me nautimme mm. intialaisesta kasviskeitosta, jonka tarjoilivat englantilainen herrasmies ja hänen suomalainen vaimonsa. Jälkiruoaksi päätimme ottaa suomalaisen klassikon, Muurikkalla paistettuja lättyjä.

Jostain minulle tuntemattomasta syystä lättyjä sanotaan Ruotsissa pannkukakuiksi. Pannukakkuhan tehdään uunissa, lätyt paistetaan pannulla. Yksinkertaista. Jos haluaa tehdä hienompia ranskalaisia versioita, niin sitten niitä kutsutaan nimillä crêpes tai galettes, riippuen käytetyistä jauhoista. Mutta muuten nämä ovat lättyjä ja sillä selvä. Täällä Turussa meillä on maailman paras palvelu, jos lähetämme tekstiviestin isälleni niin vino pino lettuja on valmiina alle tunnissa. Syömme ne aina erilaisten marjojen ja kermavaahdon kera.

Lätyt

1 litra maitoa

4 munaa

2 rkl sokeria

2 tl suolaa

5 dl jauhoja

Vatkaa kaikki ainekset ja anna taikinan turvota hetki. Paista lätyt runsaassa voissa, niin saat kauneimmat ja rapeimmat reunat.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s