Scones

Scones

Scones

 

Scones

Dottern har precis börjat på högstadiet och fått ett nytt ämne, ”huslig ekonomi” som går ut på att man bland annat lär sig att laga mat. Det ingår i skolsystemet i både Finland, Sverige, Norge och Danmark. Dottern är överlycklig för att kunna få laga mat i skolan och kom hem med ett recept på scones som hon och lillebrorsan lagade i söndags. Jag är glad för att båda barnen visar ett så stort matintresse, och är ivriga på att laga en massa mat. Hittills har vi kört matveckor här hemma, den ena veckan lagar jag och den andra tar le chef hand om. Det ser ut att bli lättare framöver om barnen också kan tänkas bidra till att laga en hel middag lite då och då.

Idag fick jag ett samtal från sonens kompis mamma som berättade att det har idag öppnats ett nytt bageri i Åbo. Nyfikna som vi är åkte vi dit till Taikinajuuri och jag fick faktiskt äran att köpa deras sista levainbröd. Vi köpte även honungsbröd, parmesankex och bullar. Åbo har äntligen fått ett riktigt bageri !

2 dl riven ost

2 dl riven morot

4 dl vetemjöl

2 dl mjölk

2 tsk bakpulver

2 krm salt

2 msk olja

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Tillsätt oljan, mjölken, moroten och osten. Blanda hastigt till en deg. Klicka ut fyra bullar av degen och sätt dem på en plåt med bakplåtspapper. Strö lite mjöl över bullarna och platta till dem till ca 1 cm tjocka bröd. Stick hål i dem med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 10-13 minuter.

Scones

Our daughter has just started secondary school and received a new topic, ”home economics” which involves, among other things, how to learn to cook. It is part of the school system in both Finland, Sweden, Norway and Denmark. Our daughter is thrilled to be able to cook at school and came home with a recipe for scones that she and her little brother cooked last Sunday. I’m glad that both of the children showing such great interest in food, and are eager to cook as well. So far we have driven food weeks here at home, I cook for one week, and le chef for another. It might get even easier in the future if the kids help to cook a full dinner every now and then.

Today I received a call from my son’s friend’s mother who told me that today, a new bakery in Turku would open. Curious as we are, we went there to Taikinajuuri and I actually got the honor to buy their last levain bread. We even bought honey bread, parmesanbiscuits and some buns. Turku has finally gotten a real bakery!

2 dl grated cheese

2 dl grated carrot

4 dl flour

2 dl milk

2 teaspoons baking powder

2 pinches of salt

2 tbsp oil

Preheat the oven to 225 degrees. Mix flour, baking powder and salt. Add the oil, milk, carrot and cheese. Mix quickly into a dough. Click four rolls of dough and place them on a baking sheet with parchment paper. Sprinkle a little flour over the buns and flatten them to about 1 cm thick breads. Prick them with a fork. Bake in oven for 10-13 minutes.

Scones

Tytär on juuri aloittanut yläasteen ja sai uuden aineen eli kotitalouden, ja siihenhän kuuluu leipominen ja ruoanlaitto. Kotitalous on osa koulujärjestelmää Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.Tytär on innoissaan siitä, että koulussa saa kokata ja tuli kotiin scones – reseptin kanssa. Niitä hän ja hänen pikkuveljensä tekivät viime sunnuntaina. Olen iloinen siitä, että molemmat lapset osoittavat niin suurta kiinnostusta ruokaa kohtaan, ja ovat innokkaita kokkaamaan kaikenlaista. Toistaiseksi olemme harrastaneet ruokaviikkoja täällä kotona, minä kokkaan viikon, ja le chef toisen. Näyttää siltä, että tulevaisuudessa homma vielä helpottuu jos lapset itse tekevät kokonaisen päivällisen ainakin silloin tällöin.

Tänään sain puhelun poikani ystävän äidiltä, joka kertoi minulle, että Turussa aukeaa tänään uusi leipomo. Uteliaita kun olemme, menimme heti Taikinajuureen ja sain kunnian ostaa heidän viimeisen Levain- leipänsä. Me ostimme myös hunajaleipää, parmesaanikeksejä ja pullia. Turku on vihdoinkin saanut kunnollisen leipomon!

2 dl raastettua juustoa

2 dl raastettua porkkanaa

4 dl jauhoja

2 dl maitoa

2 tl leivinjauhetta

2 maustemitallista suolaa

2 rkl öljyä

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää öljy, maito, porkkana- ja juustoraasteet. Sekoita nopeasti taikinaksi. Ota lusikalla palaa taikinaa ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ripottele palojen päälle hieman jauhoja ja painele ne noin 1 cm paksuisiksi leiviksi. Pistele ne haarukalla. Paista uunissa 10-13 minuuttia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s