Inkokt lax, pickled salmon, omassa liemessään jääähtynyt lohi

Inkokt lax, pickled salmon, omassa liemessään jäähtynyt lohi

Inkokt lax, pickled salmon, omassa liemessään jäähtynyt lohi

Lax (innan), salmon (before), lohi (ennen)

Lax (innan), salmon (before), lohi (ennen)

Äppeltider

Efter många om och men – köer till musteriet, lite frågor om var vi får tillräckligt med äpplen, hämta och rengöra alla gamla glasflaskor – var det så dags för musteriet idag. Jag lyckades bära in 106 kg äpplen och fick väl si så där 70 liter äppelmust med mig. Det luktar äppel i hela bilen och nu väntar jag på att alla ska hjälpas åt med att bära in alla flaskorna vilket vi gör först när musten har svalnat ordentligt.

Jag provade ett nytt recept för en gammal svensk klassiker i fredags. Inkokt lax är så himla gott men det här receptet innehöll ingen salt och hade krävt lite mer för att smaka ordentligt. Så här får ni ett annat recept som jag brukar använda. Och det där med att väva ihop en egen majonnäs och krydda den med antingen dill och citronsaft eller med pepparrot är verkligen värt besväret i det här fallet.

Det blir ju så mycket godare !

Inkokt lax

600 g lax
3 dl vatten
1 msk salt
0,5 dl socker
0,5 dl vinäger (vit)
1 gul lök
1 morot
10 vitpepparkorn
1 lagerblad

Skär laxen i portionsbitar. Koka upp vatten, salt, socker och vinäger till en lag. Skala och skär löken i ringar. Skala och skär moroten i bitar. Lägg dem i lagen. Tillsätt vitppepparkorn och ett lagerblad. Lägg i laxbitarna och låt dem koka med cirka en till två minuter. Lagen skall täcka fisken ordentligt. Ta kastrullen från värmen och låt laxen svalna i lagen. Servera kall med dill- eller pepparrotsmajonnäs och kokt potatis. Läs mer här.

Apple time

After many ifs and buts – queues to juice factory, some questions on where we get enough apples, get and clean all the old glass bottles – it was time for the cider factory today. I managed to bring in 106 kg apples and got so-so 70 liters of apple juice with me. It smells apple in the whole car, and now I wait for everyone to pull together to carry out all the bottles which we do first when the juice has cooled off.

I tried a new recipe for an old Swedish classic last Friday. Poached salmon is so good but this recipe contained no salt and had required a little more to taste properly. So here you get another recipe that I usually use. And please do Your own mayonnaise and season it with either dill and lemon juice or with horseradish – it is really worthwhile in this for this dish. It becomes so much tastier!

Pickled salmon

600g salmon
3 dl water
1 tablespoon salt
0,5 dl of sugar
0,5 dl of vinegar (white)
1 onion
1 carrot
10 white peppercorns
1 bay leaf

Cut the salmon into pieces Boil the water, salt, sugar and vinegar into pickle. Peel and cut the onion into rings. Peel and cut the carrot into pieces. Put them in the pickle. Add white peppercorns and a bay leaf. Add the salmon and let it boil about one to two minutes. The law should cover the fish properly. Remove the saucepan from the heat and let the salmon cool in the pickle. Serve cold with dill or horseradish mayonnaise and boiled potatoes. Learn more here.

Omena-aika

Monenlaisten jossittelujen jälkeen – mehustamolle oli jonoa, mistä saisimme tarpeeksi omenoita, vanhojen lasipullojen hakemisen ja puhdistamisen jälkeen – olin tänään mehustamolla. Onnistuin kantamaan sisälle 106 kg omenoita ja sain mukaani yhteensä 70 litraa omenamehua. Auto tuoksuu omenalta, ja nyt odotan sitä, että kaikki tulevat kotiin ja että voimme kantaa yhdessä kaikki pullot sisälle. Sen teemme vasta kun kaikki pullot ovat jäähtyneet kunnolla.

Kokeilen yhtä uutta, ruotsalaisen klassikkoruoan reseptiä perjantaina. Omassa liemessään jäähtynyt lohin on todella hyvää, mutta tässä reseptissä ei ollut lainkaan suolaa ja se olisi kaivannut muitakin makuja. Tässä alla on toinen resepti, jota yleensä käytän. Ja se, että jaksaa tehdä oman majoneesin ja maustaa sen joko tillillä ja sitruunamehulla tai piparjuurella on tässä tapauksessa vaivan arvoista. Lohesta tulee niin paljon maukkaampaa!

Omassa liemessään jäähdytetty lohi

600g lohta
3 dl vettä
1 rkl suolaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl viinietikkaa (valkoinen)
1 sipuli
1 porkkana
10 valkopippuria
1 laakerinlehti

Leikkaa lohi annospalasiksi. Kiehauta vesi, suola, sokeri ja viinietikka liemeksi. Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi. Kuori ja leikkaa porkkana paloiksi. Laita ne liemeen. Lisää valkopippurit ja laakerinlehti. Lisää lohipalat ja anna niiden kiehua noin yhdestä kahteen minuuttia. Liemen pitää peittää lohipalat. Poista kattila liedeltä ja anna lohen jäähtyä liemessä. Tarjoile kylmänä tilli- tai piparjuurimajoneesin ja keitettyjen perunoiden kanssa.  Lue lisää täältä.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s