Äppelpaj, apple pie, omenapiirakka

Äppelpaj, apple pie, omenapiirakka

Äppelpaj, apple pie, omenapiirakka

Äpplen, apples, omenoita

Äpplen, apples, omenoita

 

Emmas äppelpaj

När hösten kommer så är det skönt att stanna inomhus och se regnet dugga mot fönstret. Kanske ta en kopp te, och spela bordspel med familjen. Eller varför inte läsa en bra bok i lugn och ro? Jag brukar göra allt det där, och såklart, baka. På hösten blir ju äpplena mogna och saftiga, så alla sorts saker med äpplen i blir supergoda! Jag passade på att göra en smuldegspaj med äpplen, väldigt gott och väldigt enkelt. Och i höstmörkret som börjar komma nu, så passar en bit paj och bra sällskap vid bordet alldeles utmärkt! Det här är en typisk svensk paj.

Äppelpaj

ca 700-800 g äpplen
1 tsk kanel
2 tsk socker
1 krm flingsalt
smör till formen

Smul:

125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 ½ dl socker
1 ½ tsk flingsalt

Sätt ugnen på 225 grader. Smul: skär smöret i bitar. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig massa. Blanda i socker och flingsalt. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel, socker och flingsalt i en smord pajform. Fördela smulorna över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg. Låt svalna och servera med vispad grädde, vaniljsås eller glass.

Emma’s apple pie

When autumn comes, it’s nice to stay indoors and watch the rain drizzle towards the window. Maybe have a cup of tea, and play board games with the family. Or why not read a book in peace and quiet? I usually do all that, and of course, baking. In autumn, the apples will be ripe and juicy, so all sorts of things with apples in are super good! I took the opportunity to make a crumb pie with apples, very tasty and very easy. And in the autumn when the darkness is starting to come now, a piece of pie and good company at the table are just fine! This is a typical Swedish apple pie.

Apple pie

approximately 700-800 g apples
1 tsp cinnamon
2 teaspoons sugar
1 pinch of sea salt
butter to form

crumb:

125g cold butter
2 dl flour
1 dl rolled oats
1 ½ dl sugar
1 ½ tsp salt flakes

Preheat the oven to 225 degrees. Crumb: Cut the butter into small bites. Mix together butter, flour and oatmeal to a crumbly mass. Mix in sugar and salt flakes. Peel, core and cut the apples into small pieces. Mix the apples with cinnamon, sugar and sea salt in a greased pie dish. Spread the crumb over the apples and bake the pie in middle of oven for 20-25 minutes, until golden. Let cool slightly and serve with whipped cream, custard or ice cream.

Emman omenapiirakka

Syksyn tullen on mukava pysyä sisällä ja katsella ikkunaa vasten hakkaavaa sadetta. Ehkä nauttia kupin teetä ja pelata lautapelejä perheen kanssa. Tai lukea kirjaa rauhassa ! Minulla on tapana tehdä tuo kaikki, ja tietysti leipoa. Syksyllä omenat ovat parhaimmillaan – kypsiä ja mehukkaita – joten niitä kannattaa käyttää sekä ruoanlaitossa että leipomisessa. Tein omenapiirakkaa, joka oli erittäin maukasta ja erittäin helppo tehdä. Ja syksyn pimeydessä pala piirakka ja hyvä seura ovat sitä ihan parasta ! Tämä on tyypillinen ruotsalainen omenapiirakka.

Omenapiirakka

noin 700-800 g omenoita
1 tl kanelia
2 tl sokeria
1 ripaus merisuolaa
voita vuoan voiteluun

Murut:

125g kylmää voita
2 dl jauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 ½ dl sokeria
1 ½ tl sormisuolaa

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Murut: Leikkaa kuutioiksi. Nypi voi, jauhot ja kaurahiutaleet muruiksi. Sekoita sokeri ja suola. Kuori omenat, poista kota ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Sekoita omenapaloihin kanelia, sokeria ja sormisuolaa ja laita voideltuun vuokaan. Levitä murut omenoiden päälle ja paista piirakkaa uunissa 20-25 minuuttia kunnes se on kauniin värinen. Anna jäähtyä hieman ja tarjoile kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s