Enkel vardagskyckling, a simple chicken dish, yksinkertainen kanaruoka

Kycklingrullader, chickenroulades, kanakääryleet

Kycklingrullader, chickenroulades, kanakääryleet

Ulla & Anton

Ulla & Anton

Anton och Mariehamn, Anton and Maarianhamina, Anton ja Maarianhamina

Anton och Mariehamn, Anton and Maarianhamina, Anton ja Maarianhamina

 

Enkel vardagskyckling

Jag och sonen tog båten till Åland i måndags morse. Därav dålig uppdatering, jag ville faktiskt inte alls öppna datorn på resan även om jag hade den med mig. De här Finlandsfärjorna är som sin egen värld och på veckosluten verkar det vara helt i sin ordning att lämna hjärnan på långtidsparkering hemma i hamnen. Den mest udda produkten, tycker jag, är de så kallade picknick -kryssningar där man tar båten från Åbo på morgonen, byter färja i Mariehamn och är hemma igen till kvällen. Märkliga love boats, kan jag tycka. Men det är säkert många som har träffat den stora kärleken ombord så det är väl bra att färjorna finns till.

Vi hoppade av i Mariehamn som är en pittoresk liten stad ock lik så många andra nordiska städer – allra vackrast på sommaren. Jag sätter ut några bilder därifrån också. Nu är vi ju inne i september så de flesta restaurangerna och caféerna hade redan stängt för säsongen men några pärlor hann vi med. Och en gigantisk buffé på hemvägen på Viking Grace, den nyaste färjan på Östersjön. Men nu är vi hemma igen och det är vardagen som gäller – svenskarna har hela hösten gjort reklam för Leif Mannerström kycklingrullader så nu var jag bara tvungen att prova. Och goda blev de.

Kycklingrullader med äppel och purjolök

1 paket tunna kycklingfiléer
1 purjolök
3-4 äpplen
Dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
5 dl grädde
smör
salt och svartpeppar
tandpetare

Lägg ut kycklingskivorna på en stor skärbräda. Salta och peppra dem. Stryk en halv tesked Dijonsenap över varje skiva. Riv 1-2 äppen grovt och fördela på skivorna. Rulla ihop dem och fäst med tandpetare. Dela resterande äpplen i tunna klyftor, Skär purjolöken i en centimeter tunna skivor. Hetta upp en stor stekpanna och lägg i en rejäl klick smör. Bryn rulladerna så att de får fin färg på alla sidor. Lägg i äpple och purjolök och låt bryna med en minut.  Tillsätt vinägern och grädden (jag pudrade rulladerna med vetemjöl, hade i 2 dl kycklingfond, 2 dl grädde och 1 dl créme frache för att det var vad jag hade hemma) och låt puttra på medelvärme i fem minuter. Smaka av med senap, salt och peppar. Servera med ris eller nudlar.

A simple chickendish

Me and my son took the boat to Åland on Monday morning. Hence the bad updating, I did not actually open the computer although I had it with me. These ferries between Finland and Sweden are like their own world and on the weekends it seems to be quite in order to leave the brains on a long-term parking place in the harbor. The oddest product in my opinion, are the so-called picnic -cruises where You take the boat from Turku in the morning, leave it for an another ferry in Mariehamn and are back home for the evening. Strange love boats, I guess. But there are certainly many people who have met the love of their life on board so I guess it´s just fine that they exist.

We jumped off in Mariehamn which is a picturesque small town very like so many other Scandinavian cities – most beautiful in the summer. I put out a few photos from there too. Now we are in September so most restaurants and cafes had already closed for the season but we still managed to find a few nice ones. And enjoyed a giant buffet on the way home at Viking Grace, the newest ferry in the Baltic Sea. But now we are home again and ”back in business” – the Swedes have advertised for Leif Mannerströms chicken roulades done by Leif Mannerström so now I just had to try. And they were good.

Chicken roulades with apple and leek

1 package thin chicken fillets
1 leek
3-4 apples
Dijon mustard
1 tablespoon apple cider vinegar
5 dl cream
butter
salt and black pepper
toothpicks

Place the chicken slices on a large breadboard. Salt and pepper them. Apply half a teaspoon of Dijon mustard over each slice. Grate 1-2 app rough and put on the chicken. Roll them up and secure with toothpicks. Share the remaining apples into thin wedges, cut leeks in half a centimeter thin slices. Heat a large frying pan and add in butter. Brown the roulades so they get nicely browned on all sides. Add the apple and leek and let brown a minute. Add the vinegar and cream (I powdered roulades with flour, had in 2 dl chicken stock, 2 dl cream and 1 dl sour cream because it was what I had at home) and let simmer for five minutes. Season with mustard, salt and pepper. Serve with rice or noodles.

Helppo kanaruoka

Minä ja poikani lähdimme Ahvenanmaalle maanantaiaamuna. Huono päivitys johtuu matkastamme, en avannut tietokonetta lainkaan vaikka minulla oli se mukanani. Nämä Ruotsin laivat ovat kuin oma maailmansa ja viikonloppuisin näyttää olevan tavallista jättää aivot pitkäaikaispysäköintiin satamassa. Omituisin ”tuote” on mielestäni niin sanotut ”piknikkiristeilyt”, jolloin lähdet aamulaivalla Turusta, vaihdat laivaa Maarianhaminassa ja olet kotona saman päivän iltana. Omituisia love boats -ilmiöitä. Mutta on varmasti monia ihmisiä, jotka ovat tavanneet elämänsä rakkauden Ruotsin laivoilla, joten on varmaan ihan hyvä, että niitä on olemassa.

Hyppäsimme laivasta Maarianhaminassa, joka on viehättävä pikkukaupunki ja samanlainen kuin monet muut pohjoismaiset kaupungit – se on kauneimmillaan kesällä. Laitan muutamia kuvia sieltäkin. Syyskuu on juuri lakanut joten sesonki on ohi ja monet ravintolat ja kahvilat olivat jo sulkeneet ovensa, mutta löysimme kuitenkin muutamia helmiä. Ja kotimatkalla nautimme noutopöydästä Viking Gracella, joka on Itämeren uusin alus. Mutta nyt olemme taas kotona ja on aika tehdä tavallista arkituokaa – ruotsalaiset ovat mainostaneet koko syksyn Leif Mannerström kanakääryleitä joten nyt niitä oli ihan pakko kokeilla. Ja ne olivat hyviä.

Kanakääryleitä, omenaa ja purjoa

1 paketti ohuita broilerin fileitä (minuuttifileet käyvät hyvin)
1 purjosipuli
3-4 omenaa
Dijon sinappia
1 rkl omenaviinietikkaa
5 dl kermaa
voita
suolaa ja mustapippuria
hammastikkuja

Laita broilerin viipaleet isolle leikkuulaudalle. Suolaa ja pippuroi ne. Levitä puoli teelusikallista Dijon-sinappia kullekkin fileelle. Raasta 1-2 omenaa karkeasti ja jaa ne fileille. Rullaa ne ja kiinnitä hammastikulla. Leikkaa loput omenat ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa purjo sentin mittaisiksi viipaleiksi. Kuumenna iso paistinpannu ja lisää iso pala voita. Ruskista kääryleet niin, että niissä on mukavasti väri joka puolella. Lisää omenat ja purjosipuli ja paista minuutti. Lisää omenaviinietikka ja kerma (Minä jauhotin kääryleet, lisäsin 2 dl kanalientä, 2 dl kermaa ja 1 dl crème fraîchea, koska minulla ei ollut tarpeeksi kermaa) ja anna kiehua keskilämmöllä viisi minuuttia. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Tarjoa riisin tai nuudeleiden kanssa.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s