Sill, herring, silli

Bloody Mary -sill och tradtionell sill. Bloody Mary herring and traditional herring. Bloody Mary -silliä ja perinteistä silliä.

Sill, herring, silli

 

Gör din egen sill !

Enbart Abba säljer 3,5 miljoner burkar matjessill under midsommarveckan i Sverige, och det finns andra tillverkare. De flesta familjer verkar ha sina egna, traditionella recept och har man inga, så finns det alltid nya i tidningarna. I Finland äter vi också sill till midsommaren men jag känner inte så väldigt många som skulle gå igenom ”besväret” och laga sin egen sill varken till midsommaren eller till julen. Och om man lagar så brukar man laga glasmästarens sill eller någon rysk variant. De allra flesta väljer burksill eller handlar något annorlunda – i Åbo går det att köpa jordgubbssill – i Saluhallen.

Jag bad mina svenska vänner att bidra med lite sillrecept och nu lagade jag två stycken på raken. Den ena är väldigt spännande och nyskapande, den andra känns mer traditionell med typiska svenska kryddor. Det ena receptet skulle innehålla sherry men i och med att jag inte hade det hemma så gjorde jag det på vodka istället. Och då får sillen heta Bloody Mary, helt enkelt. Matjesfiléerna är köpta på Herkkunuotta i Saluhallen.

Bloody Mary -sill

400 g matjesfiléer
2 dl tomatsås
2 msk ättikssprit
0,75 dl socker
0,5 krm malen svartpeppar
2 msk vodka
½ rödlök (finhackad)
10 oliver med anjovis (skivade)
2 msk olivolja
1 msk finklippt dill

Skär matjesfiléer i lämpliga munsbitar. Blanda alla övriga ingredienser och lägg såsen på sillbitarna. Blanda väl och ställ i kylen.

Traditionell svensk sill

400 g matjesfiléer
½ dl ättika
½ dl socker
2 dl vatten
2-3 stjärnanis
2 kanelstänger
1 tsk hel kardemumma
1 tsk lättkrossade svartpepparkorn
en nypa sichuanpeppar
några torkade lagerblad
en skivad rödlök

Koka upp alla ingredienser förutom rödlöken. Låt vätskan svalna. Skär matjesfiléerna i lämpliga munsbitar och häll över den kalla vätskan. Ställ i kylen.

 

Make your own herring!

Abba sells 3,5 million cans of herring fillets during midsummer week in Sweden, and there are other manufacturers. Most families seem to have their own traditional recipes and if not, there are always new in newspapers magazines. In Finland we eat herring to midsummer too but I do not know that many who would go through the ”hassle” and prepare their own herring neither for Midsummer or for Christmas. And if they do make their own it tends to be glass master herring or some Russian variant. Most of the people buy canned herring or buy something different – in Turku one can get strawberry herring – in the Market Hall.

I asked my Swedish friends to contribute with some herring recipes and now I made two in a row. The first one is very exciting and innovative, the second feels more traditional, with typical Swedish tastes. The first one would include sherry but as I did not have it at home so I did it on vodka instead. And the name of that herring is simply Bloody Mary. Herring fillets were bought at Herkkunuotta in the Market Hall.

Bloody Mary -herring

400 g herring fillets
2 dl tomato sauce
2 tablespoons vinegar essence
0.75 dl sugar
0.5 tsp ground black pepper
2 tablespoons vodka
½ red onion (finely chopped)
10 olives with anchovies (sliced)
2 tablespoons olive oil
1 tbsp finely chopped dill

Cut the herring fillets into suitable pieces. Mix all other ingredients and add the sauce on the herring pieces. Mix well and place in the fridge.

Traditional Swedish herring

400 g herring fillets
½ dl vinegar essence
½ dl sugar
2 dl water
2-3 star anise
2 cinnamon sticks
1 teaspoon whole cardamom
1 teaspoon lightly crushed black peppercorns
a pinch Sichuan pepper
two bay leaves
one red onion

Boil all ingredients except the onion. Allow it to cool. Cut herring fillets into suitable pieces and pour over the cold liquid. Put in the fridge.

Tee oma sillisi!

Pelkästään Abba myy juhannusviikolla 3,5 miljoonaa purkkia matjessillifileitä Ruotsissa, ja siellä on muitakin valmistajia. Useimmat perheet käyttävät omia, perinteisiä reseptejään ja jos niitä ei ole, niin niitä on uusia aina sanomalehdissä. Kyllähän mekin syömme silliä juhannuksena, mutta en tunne kovin monta, jotka jaksaisivat tehdä itse oman sillinsä juhannukseksi tai jouluksi. Ja täällähän on useimmiten tapana tehdä joko Lasimestarin silliä tai jotakin venäläistä versiota. Valtaosa taitaa ostaa sillinsä purkissa ja erikoisemmat versiot – Turussa voi ostaa muun muassa mansikkasilliä – haetaan kauppahallista.

Pyysin ruotsalaisilta ystäviltäni sillireseptejä ja tein niitä nyt kaksi peräkkäin. Ensimmäinen on hauska ja innovatiivinen, toinen tuntuu enemmän perinteiseltä, tyypillisesti ruotsalaiselta. Ensimmäiseen reseptiin piti laittaa sherryä, mutta koska sitä ei ollut kotona korvasin sen vodkalla. Niinpä sen nimeksi tuli Bloody Mary. Matjessillifileet ostin Kauppahallin Herkkunuotasta.

Bloody Mary -silli

400 g matjessillifileitä
2 dl tomaattikastiketta
2 rkl etikkaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl mustapippuria
2 rkl vodkaa
½ punasipuli (hienonnettuna)
10 anjovistäytteisiä oliiveja (viipaloituna)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hienonnettua tilliä

Leikkaa matjessillifileet sopiviksi paloiksi. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset ja lisää se sillipalojen päälle. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin maustumaan.

Perinteinen ruotsalainen silli

400 g matjessillifileitä
½ dl etikkaa
½ dl sokeria
2 dl vettä
2-3 tähtianista
2 kanelitankoa
1 tl kokonaista kardemummaa
1 tl murskattua mustapippuria
hyppysellinen Sichuanin pippuria
2 laakerinlehteä
1 punasipuli (viipaleina)

Kiehauta kaikki ainekset paitsi sipuli. Anna nesteen jäähtyä. Leikkaa matjessillifileet sopiviksi paloiksi ja kaada kylmä neste niiden päälle. Laita jääkaappiin maustumaan.

Annonser

One thought on “Sill, herring, silli

  1. Ping: Knäck, Xmas toffee, kermanekkukarkit | Bittersweet tastes of north

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s