Tunnbrödssnittar, flatbread canapés, alkupaloja

Tunnbrödssnittar med lax. Flatbread canapées with salmon. Ohuita leipärullia ja lohta.

Tunnbrödssnittar, flatbread canapées, alkupaloja

 

 

Tunnbrödssnittar

Ikea är faktiskt väldigt behändigt att ha. Tunnbrödet är inte så vanligt förekommande i Finland så närmaste Ikea får väl ändå anses som en säker leverantör. Hårt, svenskt tunnbröd säljs i butiken bredvid och det är vi glada för. Det hårda tunnbrödet är ett absolut måste till sillen. Prova gärna på att göra enkla snittar av tunnbrödet, det är bara att bre på vilken fyllning som helst (tex. Philadelphiaost, rökt renkött och pepparrot, lax med crème fraîche, citron och dill eller pepparrot, parmaskinka med basilikakräm, rökt skinka med någon trevlig ostkräm mm).

Dessa är gjorda med lax och pepparrotsröra. Bred på fyllningen på tunnbrödet, rulla ihop dem och sätt plastfolie runtom. Låt vila i kylskåpet i några timmar. Skär i lagom stora portionsbitar och dekorera med lite färska örter. Prova även varma tunnbrödssnittar med till exempel parmaskinka och parmesanost på eller stekta kantareller med grädde och västerbottenost. Då ska ungen vara på 225 grader. Busenkelt.

Flatbread canapés

Ikea is actually very handy to have. Thin bread is not as common in Finland as in Sweden and the nearest Ikea may well be considered as a reliable supplier. Hard, Swedish flatbread is sold in the shop next door and we are happy about it because the hard thin bread is an absolute must to herring. Do try to make simple canapées of thin bread, just put some filling on the bread (for example Philadelphia cheese, smoked reindeer and horseradish, salmon with crème fraîche, lemon and dill or horseradish, prosciutto with basil cream, smoked ham with some nice cheesecream and so on).

These were made with salmon and horseradish cream. Spread the filling on the flatbread, roll it up and put plastic wrap around it. Let rest in the refrigerator for a few hours. Cut into bite-sized pieces and decorate with some fresh herbs. Also try the hot flatbread canapées with prosciutto and parmesan cheese or fried chanterelles with cream and Västerbotten -cheese. Then the oven should be turn to 225 degrees. Piece of cake .

Alkupaloja

On kätevää kun Ikeaan ei ole pitkä matka. Ohut leipä ei ole Suomessa yhtä yleistä kuin Ruotsissa – tämä ei siis ole rieskaa vaan ruotsalaista ”tunnbrödiä” – ja lähin Ikea on siis hyvinkin luotettava toimittaja. Kovaa, ohutta ruotsalaisleipää myydään lähikaupassamme ja olemme siitä iloisia, sitä tarvitaan aina sillin kylkeen. Tee leivästä yksinkertaisia alkupaloja, levitä leiville erilaisia täytteitä (esimerkiksi Philadelphia juustoa, savuporoa ja piparjuurikermaa, lohta, crème fraîchea, sitruunaa ja tilliä tai piparjuurta, ilmakuivattua kinkkua, basilikakermaa tai vaikkapa savustettua kinkkua ja jotain hyvää juustosekoitetta).

Nämä tehtiin lohesta ja piparjuurikermasta. Levitä täyte rieskalle, rullaa se kiinni ja laita muovikelmu sen ympärille. Anna levätä jääkaapissa muutaman tunnin. Rullat leikataan sopiviksi paloiksi ja koristellaan vaikka tuoreilla yrteillä. Kokeile myös kuumia rieskarulllia, täytteenä voi olla vaikka prosciuttoa ja parmesania tai paistettuja kantarelleja, kermaa ja Västerbotten – juusto. Uunin lämpötila 225 astetta. Piece of cake.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s