Wallenbergare, Wallenburgers, Wallenbergin pihvi

Wallenbergare, Wallenburger, Wallenbergin pihvi

Wallenbergare, Wallenburger, Wallenbergin pihvi

 

Solnedgång, sunset, auringonlasku

Solnedgång, sunset, auringonlasku

 

Finns det hopp om våren ?

Det känns ju faktiskt som september det här. Kallt och eländigt. Blåsigt och fuktigt. I bästa fall även dimmigt. ”When skies are grey”… himmelen är inte ens grå för tillfället, den är hotfull och mörkblå. Antingen kommer det att snöa, hagla eller regna inom kort. Just nu saknar man vinterns mustiga grytor, en bra bok, levande ljus och en filt att ta över och glömma hela våren. Jag hittade några tröstgivande bilder och en gammal favorit som faktiskt är gott att äta vilken årstid som helst – en gammal, hederlig wallenbergare.

Och så kan man ju alltid koka varm choklad, vispa grädde till och värma några kanelbullar ur frysen också. Någon har redan stulit ett par veckor av min värdefulla sommar och det glädjer mig inte ett dugg.

Wallenbergare

500 g ljus kalvfärs
6 äggulor
5 dl vispgrädde
ströbröd till panering
smör till stekning
salt och peppar

Wallenbergarsmeten blir bäst i en matbredare. Alla ingredienser ska vara kylskåpskalla. Kör först färsen med äggulorna och salt och peppar. Häll i all grädde på en och samma gång och kör ytterligare några minuter. Sikta hälften av ströbrödet på en skärbräda. Forma fyra biffar av smeten ovanpå ströbrödet och platta dem lite med stekspade/slickepott som doppats i kallt vatten. Sikta över resten av ströbrödet. Smält smöret i stekpanna och stek wallenbergarna (lyft försiktigt, smeten är ganska lös) tills de är gyllenbruna på båda sidorna.

Servera med potatismos, gröna ärter och rårörda lingon (5 dl lingon, 2 – 2,5 dl strösocker).

Is there any hope of spring ?

It feels like September. Cold and miserable. Windy and rainy. Even misty sometimes. ”When skies are gray ” … the sky is not even gray at the moment, it is darkblue and threatening . It will either snow, hail or rain shortly. Right now I do miss winter´s rich stews, a good book, candles and a blanket to take over and forget all about the spring. I did find some consolation in old photos and an old favorite that is actually good any season – an old -fashioned Wallenberger.

And then you can always make hot chocolate, whip cream and heat some cinnamon buns out of the freezer too. Someone has already stolen a couple of weeks of my precious summer and I´m not pleased at all.

Wallenberger

500g light veal (minced)
6 yolks
5 dl whipping cream
breadcrumbs to breading
butter for frying
salt and pepper

Wallenbergers are best made in a food processor. All ingredients should be taken out of the fridge at the same time, they need to be cool. First, run the veal mince with the egg yolks and salt and pepper. Pour in all cream at the same time and run for a few minutes. Put half of the breadcrumbs on a cutting board. Form four patties on top of the breadcrumbs and flatten them a bit with turner / spatula that has been dipped in cold water. Sift the rest of the breadcrumbs on the patties. Melt the butter in a frying pan and fry wallenbergers ( lift them carefully, the mixture is quite loose ) until golden brown on both sides.

Serve with mashed potatoes, green peas and rawmarinated lingonberries ( 5 dl lingonberries, 2 to 2,5 dl sugar) .

Missä se kevät on ?

Tuntuu siltä, että täällä on syyskuu. Kylmää ja kurjaa. Tuulista ja sateista. Parhaimmillaan jopa sumuista. ”When skies are grey ” …taivas ei ole edes harmaa tällä hetkellä, se on uhkaavan tummansininen. Kohta sataa joko lunta, rakeita tai vettä. Juuri nyt kaipaan talven maukkaita patoja, hyvää kirjaa, tuikkuja ja huopaa, jonka alle voi piiloutua ja unohtaa koko kevään. Löysin kuitenkin muutamia lohduttavia kesäkuvia ja vanhan suosikin, joka toimii minä vuodenaikana tahansa – Wallenbergin pihvin.

Ja ainahan voi keittää kuumaa kaakaota, koristaa vispikermalla ja ottaa pakasteesta korvapuusteja. Joku on jo varastanut pari viikkoa kesästäni ja se ei miellytä minua lainkaan.

Wallenbergin pihvi

500g vasikan jauhelihaa
6 keltuaista
5 dl kuohukermaa
korppujauhoja leivitykseen
suolaa ja pippuria
voita

Wallenbergin pihvien taikinan tekee helpoiten monitoimikoneessa. Kaikki ainesosat olisi jäähdytettävä, niiden pitää olla yhtä kylmiä. Sekoita ensin vasikan jauheliha, mausteet ja keltuaiset. Lisää sitten kaikki kerma kerralla ja anna koneen pyöriä muutama minuutti. Levitä puolet korppujauhoista leivinlaudalle ja niiden päälle neljä pihviä taikinamassasta. Painele pihvit tasaisemmiksi kylmään veteen kastetulla paistilastalla tai nuolijalla. Levitä loput korppujauhoista pihvien päälle. Sulata voi paistinpannussa ja paista Wallenbergin pihvejä (nosta ne varovasti, taikina on melko löysää), kunnes ne ovat kullanruskeita molemmin puolin.

Tarjoile Wallenbergin pihvien kanssa perunamuusia, herneitä ja raakamarinoitua puolukkaa (5 dl puolukoita, 2-2,5 dl hienosokeria ).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s